ВПЛИВ НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТІ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ НА РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ У ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series12.2020.11(56).04

Ключові слова:

підліток, підлітковий вік, нейропластичність, саморегуляція, сензитивний період

Анотація

Сучасний підхід до виховання підлітків не враховує специфіки переживання підлітками власних змін саме на цьому етапі розвитку суспільства – він сповнений суперечностей та виступає наслідком нашого нерозуміння, невпевненості та конфліктності: ми в рівній мірі то перебільшуємо ступінь особистісної зрілості підлітків, то применшуємо її. У нашому суспільстві 20-літніх людей, які скоїли злочин, судять за усією суворістю закону, тому що вони достатньо дорослі, щоб відповідати за свої вчинки. Водночас діє заборона на продаж алкогольних напоїв людям, які молодші за 21 рік, тому що їх організм ще не зрілий. В результаті у суспільства відсутнє чітко сформоване розуміння про те, яким чином ставитися до людей цієї вікової категорії. Нам необхідно переглянути ставлення до підліткового віку. На щастя, протягом останніх двох десятиліть спостерігається значне зростання інтересу до вивчення підліткового віку. Метою статті є теоретичний аналіз наукових досліджень щодо впливу нейропластичності нервової системи на становлення особистості у підлітковому віці. Завдання дослідження полягали: у виявленні психологічних особливостей розвитку особистості у підлітковому віці; в аналізі психофізіологічних особливостей розвитку нервової системи підлітків; у визначенні ролі нейропластичності нервової системи у особистісному розвитку підлітків. У статті поєднаний досвід вчених, що вивчають підлітковий вік. Загальний підсумок: підлітковий вік як життєвий етап трансформувався, і це потребує радикального перегляду способів виховання сучасних підлітків, їхнього навчання та відношення до них суспільства. Виявлена тенденція до зростання кількості досліджень психологічного розвитку підлітків: актуальним є питання про те, чому звичні психолого-педагогічні методи не працюють та як потрібно змінити практичну роботу психолога саме з сучасними підлітками задля досягнення ефекту. Проведений теоретичний аналіз останніх наукових даних дозволить привернути увагу до специфіки розвитку нервової системи у підлітковий період. Знання про це дозволять підібрати найбільш оптимальні способи взаємодії з особами підліткового віку і полегшити переживання ними складного та емоційно-насиченого життєвого етапу.

Література

  1. Булах, І.С. (2003). Психологія особистісного зростання підлітка: Монографія. Київ : НПУ імені М.П. Драгоманова.
  2. Бушай, І.М. (2000). Психологічні особливості розвитку «Я-образу» акцентуйованих підлітків. Творча спадщина Г.С.Костюка та сучасна психологія. До 100-річчя від дня народження академіка Г.С.Костюка. Матеріали ІІІ з’їзду Товариства психологів України. Київ.
  3. Гурьева, В.А. (2007). Клиническая и судебная подростковая психиатрия. Москва : Медицинское информационное агенство.
  4. Dammann, G., & Поліщук, В. (2020). Маленький принц – самогубство серед підлітків. Психосоматична медицина та загальна практика5, 2. Київ : Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. Режим доступу: https://uk.e-medjournal.com/index.php
    /psp/article/view/240#author-2
  5. Дженсен, Фрэнсис Э. (2019). Мозг подростка. Москва : Бомбора.
  6. Кириченко, Т.В. (2001). Психологічні механізми саморегуляції поведінки підлітків (автореф. дис. канд. психол. наук). Київ : Нац. пед. ун-т ім. М.П.Драгоманова.
  7. Лурия, А.Р. (2019) Высшие корковые функции человека. Санкт-Петербург : Питер.
  8. Наказава, Донна Джексон (2020). Осколки детских травм. Москва : Бомбора.
  9. Реан, А.А. (2003). Психология подростка. Полное руководство. Санкт-Петербург : Прайм-ЕВРОЗНАК
  10. Роджерс, Карл Р. (2017). Становление личности. Взгляд на психотерапию. Москва : ИОИ.
  11. Свааб, Д.Ф. (2019). Наш творчий мозок. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля.
  12. Стейнберг, Лоуренс. (2017). Переходный возраст. Москва: Манн, Иванов и Фербер.
  13. Токарева, Н.М., Шамне, А.В., & Макаренко, Н М. (2014). Сучасний підліток у системі психолого-педагогічного супроводу: монографія. Кривий Ріг.
  14. Фабер, А., & Мазлиш, Э. (2016). Как говорить, чтобы подростки слушали. Москва.
  15. Фопель, К. (2008). На пороге взрослой жизни. Планирование жизни. Решение проблем. Сотрудничество. Москва : Генезис.
  16. Хомская, Е.Д. (2019). Нейропсихология: учебник для вузов. 3-е изд. Санкт-Петербург : Питер.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30