(НЕ)ГІБРИДНА ВІЙНА: ПОЛІТИЧНІ, ІДЕОЛОГІЧНІ, ІНФОРМАЦІЙНІ ВИМІРИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.33.07

Ключові слова:

війна, гібридна війна, гібридна загроза, російсько-українська війна, інституційна спроможність, ідеологія, постправда, національна стійкість, міжнаціональні збройні конфлікти.

Анотація

Запропонований аналіз суперечливого та поширеного концепту «гібридна війна». Термін розглядається у різних значеннях: як засіб пропаганди, як частина політичної та військової лексики, як інструмент і предмет політичної аналітики. Осмислюється, чи відображає це поняття реалії російсько-української війни, а також сучасні можливості наукових досліджень. Також йдеться про розгортання конкретних вимірів (не)гібридної війни, зокрема політичних, ідеологічних та інформаційних. Показано, що ці три виміри часто пов’язані між собою, маніпулятивні та неконтрольовані, задавнені та розмиті, що відповідає російській стратегії поширення хаосу в світі. Дослідження здійснюється на основі аналізу наукових праць, політичних заяв, оцінок військових, нормативних документів. Стаття має оглядовий характер, побудована на контраверсії: 1) термін «гібридна війна» повсякчас потребує уточнень і нерідко відповідей на етичні питання; 2) концепт «(не)гібридна війна» також не є універсальним, але відкриває простір для інтелектуальних дискусій. Стаття побудована на принципах об’єктивності, історизму, зі залученням елементів діалектики, політичної компаративістики, кросдисциплінарного і системного підходів. Теоретично-прикладні пошуки у цій темі важливі не лише з позицій політико-філософського дискурсу, але як стратегія перемоги та встановлення стійкого миру, політичної стабільності, демократичного розвитку в Україні та світі загалом.

Біографії авторів

Ольга Волянюк, Український державний університет імені Михайла Драгоманова

кандидат політичних наук, доцент, доцент кафедри політичних наук

 

Ярослав Дроздюк, Український державний університет імені Михайла Драгоманова

аспірант кафедри політичних наук

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-16

Як цитувати

Волянюк, О., & Дроздюк, Я. (2023). (НЕ)ГІБРИДНА ВІЙНА: ПОЛІТИЧНІ, ІДЕОЛОГІЧНІ, ІНФОРМАЦІЙНІ ВИМІРИ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(33), 64–75. https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.33.07