ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ МОТИВАЦІЇ НА ПРОЦЕС АДАПТАЦІЇ ДО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ДРУГОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series12.2020.11(56).09

Ключові слова:

мотивація, мотив, адаптація, навчання, друга вища освіта, фахова підготовка

Анотація

Стаття присвячена аналізу актуальності та доцільності дослідження процесу мотивації як чинника, що впливає на успішність адаптації у студентів. Вияв різних аспектів мотивації у студентів дає можливість оперативно здійснювати зворотній зв’язок і покращити умови адаптації. Метою дослідження було теоретично обґрунтувати та емпірично виявити вплив мотивації на процес адаптації студентів другої вищої освіти до навчання у закладі вищої освіти. Завдання дослідження полягали у необхідності підібрати відповідні методики й провести психодіагностичне вивчення щодо особливостей впливу мотивації на успішність адаптації студентів другої вищої освіти до навчання у закладі вищої освіти. Проаналізовані основні підходи до проблеми вивчення мотивації та її видів. Здійснено теоретичний аналіз досліджень проблем мотивації студентів на даний час та особливості проходження успішної адаптації. Було виявлено, що специфіка мотивації до навчання є одним із важливих компонентів, який сприяє успішному проходженню адаптації та оволодіння вибраною професією. Адже від цілеспрямованості та усвідомлення своїх перспектив студенту набагато легше проходити новий етап соціалізації. В ході проведеного експериментального дослідження мотивації студентів до навчання та проходження адаптації було виявлено особливості мотивації до навчання та визначено показники адаптованості студентів до навчальної діяльності. Також було розглянуто причинно-наслідковий зв’язок між особливостями мотивації до навчання та успішністю проходження адаптації у вищому навчальному закладі, який дає підставу вважати, що мотивація до навчання та оволодіння професійними знаннями є одним із чинників успішної адаптації не тільки в академічній групі, а і в навчальній діяльності загалом. Подано результати емпіричного дослідження мотивації навчання студентів у ЗВО. Згідно даних, отриманих в ході емпіричного дослідження, можна відслідкувати таку тенденцію:  переважна більшість студентів мала середні показники мотивації до навчання. Відповідно, незначна кількість студентів мали максимально високі чи низькі показники. Ймовірно, студенти, які поновлюють своє навчання на другій вищій освіті, приходять у заклад вищої освіти уже вмотивованими, порівняно зі студентами, які вступають на навчання після закінчення школи.

Література

  1. Беш, Л.В., Дмитришин, Б.Я., & Беш, О.М. (2017). Сучасні можливості підвищення мотивації студентів до навчання. Львівський клінічний вісник, 1, 60–64. Режим доступу: http://lkv.biz/wp-content/uploads/2017/05/Besh-L.-et-al.2017.pdf.
  2. Гилюн, О.В. (2012). Освітні мотивації студентської молоді. Грані: науково-теоретичний і громадсько-політичний вісник Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара. Центр соціально-політичних досліджень, 1, 102-104.
  3. Завьялова, Е.К. (2001). Психологические механизмы социальной адаптации человека. Вестник Балтийской педагогической академии, Санк-Петербург, 40, 55-60.
  4. Занюк, С.С. (2002). Психологія мотивації. Київ : Либідь, 304.
  5. Зінонос, Н.О. (2017). Використання моделі адаптації студентів для навчання іноземних студентів у вищому навчальному закладі. Нові комп’ютерні технології, Кривий Ріг: Видавничий центр ДВНЗ «Криворізький національний університет», 15, 42-46.
  6. Канюк, С.С. (2002). Психологія мотивації. Київ : Либідь, 238-248.
  7. Литвинчук, Н. (2019). Проблеми адаптації студентів-практичних психологів до навчання у закладі вищої освіти. Вісник Національного авіаційного університету, Київ, 14, 128-133. Режим доступу: https://er.nau.edu.ua/handle/NAU/39968.
  8. Першина, А. (2011). Адаптація студентів до навчання у вищих навчальних закладах. Український науковий журнал «Освіта регіону. Політологія. Психологія. Комунікації», 3, 380-385. Режим доступу: http://social-science.com.ua/article/590.
  9. Семків, І.І. (2009). Адаптація методики «Портрет цінностей» (Портретні цінності анкета). Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Київ : НПУ імені М.П. Драгоманова, 26, 289-294.
  10. Спіріна, Т.П., & Зарюгіна, Є.Ю. (2014). Особливості адаптації студентів-першокурсників до умов навчання у вищому навчальному закладі. Науковий вісник Ужгородського національного університету. «Педагогіка, соціальна робота», Ужгород, 32, 182-184.
  11. Dweck, C.S. (1999). Self-theories: Their role in motivation, personality, and development. Philadelphia : Psychology Press, Taylor & Francis Group.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30