ПОЛІТОЛОГО-ПРАВОВІ РОЗДУМИ У ЗМІСТОВНОМУ ТРИКУТНИКУ «ДЕРЖАВНИЙ СЛУЖБОВЕЦЬ – УПРАВЛІНЕЦЬ – АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРАЦІВНИК»

Автор(и)

  • В. М. Тімашова НПУ імені М. П. Драгоманова

Ключові слова:

державне управління, політична влада, поділ політичних влад, реформи, правлінці, управлінці, адміністратори

Анотація

У пропонованій статті наголошено, що для проведення успішних реформ, яких сьогодні потребує Україна, необхідно створити адекватну й ефективну систему управління. Аргументовано, що в Україні, яка є парламентсько-президентською республікою, народ делегує владу своїм представникам на суворо визначений термін. Наголошено, що геополітична й територіально-історична організація держави в країні – це тільки початок державотворчої справи, а найважчою і найвідповідальнішою ділянкою роботи є створення державно-управлінського апарату й політико-організаційне структурування громадянського суспільства. При цьому Україні доводиться виконувати цю роботу, поєднуючи революцію та реформу. З’ясовано, що в демократичному суспільстві стрижневий кадрово-владний корпус очолює лідер країни (або правлінська гілка влади), який, здійснюючи верховну владу в країні, при цьому не повинен перебирати на себе повноваження виконавчої гілки влади. Тобто, лідер країни має пам’ятати про існування свого автентичного правлінського локусу здійснення влади саме в координатах політичної сфери. Розглянуто рівні державного управління, на яких здійснюються реформи, – правлінський, управлінський та практичної реалізації (адміністративний). Наголошено, що кожний вид і різновид соціальних реформ повинен мати детально продуману концепцію, яка розробляється урядом і парламентом в органічній взаємодії з представниками науки. Проаналізовано роботу Кабінету Міністрів України як процес перманентної реорганізації, а не реального реформування системи державного управління. Робиться висновок про те, що в разі не проведення якісних реформ, які мають бути спрямовані на розробку державними чиновниками вищого рангу механізмів реалізації задоволення потреб та інтересів суспільства, спрацьовує соціологічний закон: не задоволені потреби і не реалізовані інтереси можуть спричинити черговий Майдан.

Біографія автора

В. М. Тімашова, НПУ імені М. П. Драгоманова

доктор політичних наук, доцент, професор кафедри публічного управління та міжнародних відносин НПУ імені М. П. Драгоманова (Київ, Україна)

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-09

Як цитувати

Тімашова, В. М. (2020). ПОЛІТОЛОГО-ПРАВОВІ РОЗДУМИ У ЗМІСТОВНОМУ ТРИКУТНИКУ «ДЕРЖАВНИЙ СЛУЖБОВЕЦЬ – УПРАВЛІНЕЦЬ – АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРАЦІВНИК». Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(27), 34–40. вилучено із https://sj.udu.edu.ua/index.php/pnspd/article/view/850

Номер

Розділ

ТРАНСФОРМАЦІЯ СУЧАСНИХ ДЕРЖАВ