СУСПІЛЬНА КОНСОЛІДАЦІЯ: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ

Автор(и)

  • Юрій Шайгородський Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України https://orcid.org/0000-0003-3281-6138

DOI:

https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.34.07%20

Ключові слова:

російсько-українська війна, суспільна консолідація, національна єдність, політичні цінності, політична поведінка, політичний популізм.

Анотація

Досліджуються чинники негативного впливу на процеси консолідації українського суспільства в сучасних умовах – під впливом повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україну. Наголошується на тому, що попри російську воєнну агресію, значні людські втрати на фронтах війни та серед мирних громадян, постійні повітряні обстріли, руйнування міст і сіл українське суспільство залишається консолідованим, згуртованим у протистоянні ворогу, орієнтованим на беззаперечну перемогу. Показано, що моральна й політична зрілість, готовність протистояти ворогу в боротьбі за незалежність своєї держави, мужність і відвага не лише бійців ЗСУ, але й більшості українських громадян, їх здатність до суспільної мобілізації та самоорганізації стали спонукою широкої міжнародної підтримки урядами демократичних держав та їх громадянами, фінансової та моральної підтримки України й українців.

Виокремлено чинники, які негативно впливають на рівень суспільної консолідації. Акцентовано на важливості єднання політичних та бізнесових еліт з народом, необхідності концентрації зусиль на досягненні спільної мети. Показано, що прояви корупції та відсутність ефективної боротьби з нею, необґрунтованість і несвоєчасність окремих владних рішень, неадекватність вимогам часу витрат бюджетних коштів, відсутність належної уваги до розв’язання проблем українських військових, внутрішньо переміщених осіб, організації безпечного середовища тощо негативно впливають на рівень консолідації українського соціуму. У зв’язку з цим, проаналізовано окремі показники емоційного стану українських громадян. Показано, що попри високий рівень психологічної напруги, консолідованість суспільства та національна єдність залишаються морально-психологічною основою протистояння російській агресії, перемоги у цій війні. Запропоновано окремі напрями посилення суспільної консолідації та заходи, спрямовані на підвищення рівня довіри громадян до органів місцевого самоврядування та центральних органів влади.

Біографія автора

Юрій Шайгородський, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України

доктор політичних наук, професор,

заступник директора з наукової роботи

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Шайгородський, Ю. (2023). СУСПІЛЬНА КОНСОЛІДАЦІЯ: ВИКЛИКИ ВОЄННОГО ЧАСУ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(34), 55–63. https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.34.07