РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ЧИННИК СТІЙКОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.34.01%20

Ключові слова:

національна стійкість, місцеве самоврядування, громадсько-політичної участь, політична комунікація, стратегічна взаємодія.

Анотація

Обґрунтовано важливу роль місцевого самоврядування як складової політики забезпечення національної стійкості українського суспільства в умовах військової російської агресії. Проаналізовано чинники та умови, що безпосередньо впливають на адаптивні та функціональні здатності органів місцевого самоврядування. Підкреслено значення системи відносин та взаємодії між законодавчим органом влади та місцевим самоврядуванням. Зазначено, що важливим джерелом стійкості місцевого самоврядування є громадянська участь та активна політична комунікація. Проаналізовано зміни у сфері інформування і громадсько-політичної участі мешканців територіальних громад після російського вторгнення. Визначено ефективність електронних інструментів залучення громадян до вирішення проблем в територіальних громадах; підсилення тенденції до розширення використання соціальних мереж та месенджерів у якості джерел інформування громадян. Виявлено проблеми у застосуванні інструментів громадської участі та політичної комунікації. Запропоновано розвинути застосування ефективної та прозорої системи стратегічної взаємодії держави, регіонів та територіальних громад.

 

Біографія автора

Олена Новакова, Український  державний університет імені Михайла Драгоманова

доктор політичних наук, професор,

професор кафедри політичних наук 

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Новакова, О. (2023). РОЗВИТОК МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ЧИННИК СТІЙКОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УМОВАХ РОСІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(34), 5–11. https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.34.01