ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ФАКТОР СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.33.08

Анотація

У статті проводиться аналіз організаційно-правових аспектів забезпечення інформаційної безпеки в умовах розвитку інформаційного суспільства, різних теоретичних підходів до визначення понять інформаційної та національної безпеки, їх взаємозв'язку, політико-правових механізмів їх забезпечення на шляху до розвитку суспільно-політичної стабільності. Актуальність дослідження зумовлена тим, що суперництво між державами тепер відбувається на інформаційному фронті, що стає принципово новим полем боротьби. Створення та розвиток глобального інформаційного простору призвели до зростання кіберзагроз у всіх сферах суспільного життя, зокрема політики та економіки. Осмислюється питання міжнародного співробітництва в забезпеченні інформаційної безпеки в межах Організації Об'єднаних Націй (ООН) і Європейського Союзу (ЄС), вказується на масштаби глобальних інформаційних викликів та неможливість самостійного вирішення зазначених проблем окремими державами. Проаналізовано ключові нормативно-правові акти, які були прийняті Генеральною Асамблеєю ООН та містять положення про загрози міжнародній інформаційній безпеці. Також дослідити вплив інформаційної безпеки держави на національну безпеку дозволив аналіз останніх публікацій вітчизняних і зарубіжних фахівців у сфері інформаційної політики, зокрема А. Войціховського, К. Захаренка, З. Коваля та інших.

Наукова новизна полягає у наданні практичних рекомендацій щодо вдосконалення інституційного забезпечення та політичних інститутів інформаційної безпеки та протидії загрозам кіберпростору. Акцентується на тому, що державна інформаційна політика повинна відповідати нагальним питанням, що виникли у міжнародній інформаційній сфері. Важливою задачею є розроблення та реалізація основних принципів, пріоритетів і завдань державної політики інформаційної безпеки, що потребує поліпшення інституційних, правових, організаційних механізмів управління сферою.

Біографія автора

Єгор Міненко, Український державний університет імені Михайла Драгоманова

аспірант навчально-наукового інституту права та політології

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-16

Як цитувати

Міненко, Є. (2023). ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ФАКТОР СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(33), 76–84. https://doi.org/10.31392/UDU-nc.series22.2023.33.08