ТРАНСФОРМАЦІЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ ПІД ВПЛИВОМ ПОЛІТИКИ ВІДКРИТИХ ДАНИХ: НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • В. В. Опанасюк НПУ імені М. П. Драгоманова

Ключові слова:

держава, функції держави, економічна функція держави, трансформація, політика відкритих даних, діджиталізація

Анотація

У статті розглядається трансформацію функцій держави під впливом політики відкритих даних. Зроблено спробу виявити шляхи та проміжні результати трансформаційного процесу в умовах сучасного стану інформаційного суспільства. Політика відкритих даних, що сформована в процесі становлення та розвитку Індустрії 4.0, розкриває перехід у теорії та практиці управління від технологій, які використовують переважно вичерпні та невідновлювані ресурси, до людських ресурсів та інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

Оскільки Індустрія 4.0 охоплює економічний сектор, то формується припущення про те, що, в першу чергу, трансформації піддається економічна функція держави (гіпотеза 1). Разом з тим, пропонується ще одне припущення про те, що політика відкритих даних в економіці та державному управлінні не обмежує, а навпаки - стимулює перетворення у всій системі функцій держави (гіпотеза 2). Держава розглядається як політичний інститут і активний суб’єкт, здатний змінювати свої параметри як під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, так й інноваційними методами, що впливають на його функціональну й організаційну структури. Результати дослідження отримані за допомогою методів якісного аналізу документів, статистичного аналізу, фактологічного аналізу та експертного опитування. Доведено, що потреби держави у вирішенні проблеми ресурсозабезпечення стимулюють використання нових методів і політики, насамперед, в економічній сфері, а економічна функція є драйвером включення в трансформаційний процес інших функцій держави.

Біографія автора

В. В. Опанасюк, НПУ імені М. П. Драгоманова

кандидат політичних наук, доцент, докторантка кафедри політичних наук НПУ імені М. П. Драгоманова (Київ, Україна)

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-09

Як цитувати

Опанасюк, В. В. (2020). ТРАНСФОРМАЦІЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ ПІД ВПЛИВОМ ПОЛІТИКИ ВІДКРИТИХ ДАНИХ: НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(27), 40–48. вилучено із https://sj.udu.edu.ua/index.php/pnspd/article/view/852

Номер

Розділ

ТРАНСФОРМАЦІЯ СУЧАСНИХ ДЕРЖАВ