ТЕОРЕТИЧНА СУТНІСТЬ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ І ЕМОЦІЙНОЇ СТІЙКОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ТА ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Д. І. Шульженко
  • О. Є. Шульженко

Ключові слова:

методологія, емоційний інтелект, емоційна стійкість, психологічна готовність, майбутні фахівці

Анотація

В статті представлено теоретичні аспекти досліджень, проведених авторами з питань психологічної готовності майбутніх фахівців до роботи із дітьми із особливими освітніми потребами у спеціальній та інклюзивній освіті. З’ясовано методологічну сутність емоційного інтелекту та емоційної стійкості людини, як особистісних та професійних властивостей осіб, що здійснюють корекційно-розвиткову діяльність у процесі якої відбуваються зміни у пізнавальній, регуляторній, мовленнєвій, поведінковій, комунікативній сфері дитини. Зокрема, автори розкривають методологічну сутність емоційного інтелекту та емоційної стійкості та їх ролі в підготовці студентів до професійної діяльності. Розкрито наукові підходи до розкриття сутності емоційного інтелекту, обґрунтовано теоретичні та методологічні основи цього феномену, визначено передумови його розвитку, проаналізовано концепцію розвитку емоційного інтелекту у системі підготовки фахівців спеціальної та інклюзивної освіти.
Підкреслено необхідність спеціального формування емоційної стійкості у майбутніх фахівців з метою оптимізації корекційно-розвиткового процесу в усіх сферах життя дитини. Визначено які критерії емоційної стійкості необхідні виконати фахівцеві для проведення корекційних заходів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-03

Номер

Розділ

Статті