СИСТЕМОУТВОРЮВАЛЬНА РОЛЬ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ В ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ДЛЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Н. А. Ярмола
  • К. С. Тороп

Ключові слова:

компетентнісний підхід, діти з особливими освітніми потребами, формування ключових компетентностей, системоутворювальну роль компетентностей

Анотація

У статті окреслено теоретико-методологічні основи компетентнісного підходу в освіті, що були розроблені провідними вітчизняними науковцями. Акцентовано увагу на системоутворювальній ролі компетентностей в організації навчального процесу для дітей з особливими потребами.
Результати науково-педагогічних спостережень і практика засвідчили, що важливим напрямом реформування шкільної освіти дітей з особливими освітніми потребами в контексті реалізації основних положень Нової української школи є запровадження компетентнісного підходу у навчанні. У зв’язку з цим, у колі наукових інтересів в галузі спеціальної педагогіки, значної актуальності набуває питання формування ключових компетентностей в учнів з особливими освітніми потребами, їх наукове обґрунтування та практичне використання в освітньому процесі. Тому цілком очевидно, що актуальність означеної проблеми залишає її однією з нагальних в сучасній науці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-16

Номер

Розділ

Науковий часопис (Корекційна педагогіка та спеціальна психологія)