(untitled) (Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова Серія 2 Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання, 2024)
У статті розглянуто роль хмарних технологій як інноваційної основи для розвитку цифрового освітнього середовища закладів вищої освіти (ЗВО). Сучасна освіта зазнає значних трансформацій, спричинених цифровізацією всіх аспектів освітньої діяльності та необхідністю забезпечення її гнучкості, доступності та ефективності. Впровадження хмарних технологій надає можливість не лише оптимізувати освітній процес, а й створити умови для якісного управління ресурсами закладу вищої освіти, забезпечує безперервну взаємодію між учасниками освітнього процесу та розвиток цифрових компетентностей. У статті проаналізовано основні переваги використання хмарних технологій у цифровому освітньому середовищі. До них належать доступність навчальних матеріалів у режимі 24/7, можливість дистанційної та змішаної форм навчання, забезпечення спільної роботи всіх учасників процесу в реальному часі, а також оптимізація адміністративної діяльності. Окрема увага приділена питанням інформаційної безпеки й конфіденційності даних у процесі впровадження хмарних рішень, що є одним із ключових викликів для закладів освіти. Розроблено структурну модель впровадження хмарних технологій у цифрове середовище університету, яка містить аналітичний етап, організаційно-планувальний етап, інтеграційний етап та етап моніторингу ефективності та оптимізацію використання. Виокремлено фактори, що впливають на зниження рівня інтеграції хмарних технологій ЗВО, охарактеризовані хмарні технології їх ключові переваги, виокремлено етапи впровадження хмарних сервісів в цифрове освітнє середовище ЗВО. Використання хмарних технологій забезпечує підвищення якості освітніх послуг, підвищує ефективність комунікації між усіма учасниками освітнього процесу та дозволяє формувати цифрові навички, необхідні для сучасного ринку праці. Практичний досвід впровадження хмарних рішень у ЗВО підтверджує їх ефективність у створенні гнучкого, доступного та високотехнологічного навчального середовища.